1. Voorbereiding
Als je begint te schilderen is het verleidelijk om meteen te beginnen. Het kan erg helpen om eerst een compositieschets te maken. Door eerst na de denken hoe je alles op het doek wilt plaatsen kun je makkelijker doorwerken omdat je plan al klaarligt. Hierdoor past alles goed op je papier of doek. Iedereen is wel eens aan een tekening begonnen waarbij je halverwege denkt: het papier is ineens te klein! Dit voorkom je door vooraf de basisvormen te schetsen en je papier of doek al grofweg in te delen.
2. Eigen schaduw
Een
tweede tip is het gebruiken van schaduwen. Door een object eigen schaduw te
geven creëer je een ruimtelijke vorm.
Deze linker tijger was erg mooi geschilderd, maar hij kwam wat “plat” over. Dit komt omdat alles in dezelfde toon is geschilderd. Door hem aan één kant een eigen schaduw te geven zorg je voor meer diepte en komt hij wat ruimtelijker over.
3. Compositie en de regel van derden.
Compositie is een ingewikkeld begrip als je net begint. En eigenlijk zou je er pas later heel veel zorgen over hoeven maken. Maar toch kun je met een kleine ingreep veel bereiken. Als je de regel van derden gebruikt.
Verdeel je doek of papier in drie delen, verticaal, en horizontaal. Hierdoor ontstaan een paar snijpunten. Als er iets belangrijk is in je tekening of schilderij dan is het slim om dat op een van deze punten te plaatsen. Misschien heb je ooit gehoord van de Gulden Snede? Dit is een vereenvoudigde versie daarvan.
In dit schilderij heb ik de horizon aangepast, hierdoor krijgt het hele werk wat meer ademruimte. Je oog wordt naar het huisje getrokken, en die ligt niet toevallig op een van die aandachtspunten.
4. Less is more
Soms wil
je als schilder alles schilderen wat je mooi vindt. Maar soms is het slim om
wat artistieke vrijheid aan te wenden. Daarmee kunt je een krachtiger werk
neerzetten. De huisjes in de achtergrond van bovenstaand schilderij, half
verborgen in het bos, zorgden ervoor dat de aandacht een beetje verdeeld werd
over het midden van het schilderij.
Als je
ze weghaalt, krijg je een duidelijkere focus op het gebouw aan de linkerkant.
Dit geeft het schilderij een serene uitstraling. De zeggingskracht van het werk
wordt hierdoor sterker.
5. Perspectief
Bestudeer de regels van het perspectief. Zie daarvoor ook dit blog.
Een vorm zal hoe verder hij weg is steeds kleiner worden. De rotsblokken in dit schilderij klopten niet helemaal volgens het perspectief. Hierdoor leken ze aan het einde een beetje uit de zee op te stijgen.
Door goed te kijken naar de basisvorm van wat je wilt tekenen of schilderen kun je deze vormen in perspectief op het doek te schetsen. Dan werk je ze verder uit.
Hierdoor heb je meer houvast tijdens het schilderen (of tekenen) om ze op de juiste manier weer te geven. Ook de eigen schaduw kan hier weer van pas komen om de vorm duidelijk te laten uitkomen.
Ik hoop dat je met deze schildertips verder kunt en je schilderijen beter worden. Heb je nog meer uitleg en heb je graag persoonlijke uitleg dan nodig ik je van harte uit om mee te komen schilderen tijdens een van de schilderworkshops.
Deze blog heb ik dankzij de schilderijen van blog lezer Henny kunnen schrijven. Bedankt voor het insturen van je schilderijen, Henny.