Je bekijkt nu Abstracte kunst, wanneer het is het een goed kunstwerk?

Abstracte kunst, wanneer het is het een goed kunstwerk?

Sommige “goede” abstracte werken doen niets bij mij. Maar andere werken raken me juist weer wel. Het lijstje hieronder gaat dus ook niet per se over smaak. Maar is het is meer een korte checklist die je kan gebruiken om een kunstwerk te analyseren.

1. Samenhang

Dit verwijst naar de samenhang binnen een schilderij en de van het portfolio van een kunstenaar. Samenhang is belangrijk binnen één werk, het werk moet in balans zijn, overal op de dezelfde manier afgewerkt en de lijnen en vormen moeten gepland overkomen. Ook het portfolio van een kunstenaar moet in balans zijn. Als het onsamenhangend is; hier en daar mooi werk maar soms ook van matige kwaliteit kan je dat iets zeggen over de ontwikkeling van de kunstenaar of dat hij/zij niet zo goed weet wat hij aan doen is.

Bekijk hoe de collectie Atlas of the Ocean, samen een geheel vormen en samen een verhaal vertellen.

2. Kleur

Je kunt aan het gebruik van kleuren zien of een kunstenaar weet wat hij of zij doet. Kleuren die niet goed bij elkaar passen, zijn een eerste aanwijzing dat de kunstenaar nog niet zo geoefend is. Het kan zijn dat een kunstenaar expres een gewaagde combinatie op het doek zet. In dat geval moet je dit duidelijk kunnen zien.

3. Textuur

Meestal is abstracte kunst samengesteld uit meerdere lagen. Deze lagen creëren diepte in het werk. Lagen kunnen ook visueel zijn. Er is vaak sprake van onderdelen die gevoelsmatig meer naar de voorgrond komen en andere delen die meer naar de achtergrond trekken. Dit moet in balans zijn.

4. Compositie

Een goed werk (abstract en figuratief) heeft een goede compositie. Compositie betekent de manier waarop de onderdelen, lijnen, kleuren, vlakken op het doek geordend zijn. Een werk moet op een bepaalde manier in balans zijn. Ook heeft een werk een aandachtspunt waar je oog naartoe wordt getrokken. Daarna moet visueel gezien de compositie in geleid worden.

5. Betekenis

Alle goede kunst heeft een betekenis of een idee. De kunstenaar verbeeldt een emotie, gedachte of idee. Dit kan positief zijn maar ook negatief. De kunstenaar heeft er over nagedacht en gericht keuzes gemaakt. Als het willekeurig en zonder plan is gemaakt geeft het werk vaak een chaotische indruk. Het heeft geen persoonlijkheid.

Cathedra van Barnett Newman; een van mijn lievelingswerken (Stedelijk Museum in Amsterdam. Gemaakt in 1951)

5. Complexiteit

Een kunstenaar groeit en leert altijd bij. Je ziet vaak dat een kunstenaar in een serie werkt, en dat het werk zich in de loop van de tijd ontwikkeld. Nieuwe technieken worden uitgeprobeerd en toegevoegd. Dit is van invloed op de nieuwe werken. Je zou soms denken dat je een werk makkelijk kunt namaken maar een geoefend kunstenaar heeft jarenlang alle verschillende technieken uitgeprobeerd en weet hoe hij/zij iets op een bepaalde manier moet doen. Het lijkt makkelijk maar het is lastig om deze technieken te kopiëren zonder deze oefening.

6. Comfort

Verfstrepen die er ongemakkelijk of onhandig uitzien vertellen je meteen dat een kunstenaar een amateur is. Een ervaren kunstenaar is zelfverzekerd en maakt elke werk met een intentie. Een verfspat kan er willekeurig uitzien maar een professionele kunstenaar weet waarom hij/zij deze spat er plaatst… of laat staan. Ze zeggen wel eens: een geoefend kunstenaar schildert op een manier die hij/zij wil, en een ongeoefende kunstenaar schildert op de manier omdat hij/zij niet anders kan.

Mensen hebben verschillende ideeën over abstracte kunst. Soms hoor ik dat ze het zo fijn vinden om er iets in te kunnen ontdekken. Anderen hebben misschien niet het geduld of interesse om daar de tijd voor te nemen.
Soms denken mensen dat ze het zelf ook wel kunnen maken, en dan heb je nog de kunstenaar die weet hoeveel tijd er in een werk is gestoken maar vaak wijselijk zijn mond houdt.

Wat denk jij?

Wat vind jij van abstracte kunst? Heb je door dit lijstje een beter beeld gekregen van abstracte kunst of vind je het nog steeds ingewikkeld of niet mooi (want dat mag natuurlijk ook!)

Wil je zelf aan de slag met schilderen?  In deze blog geef ik je 7 schildertips.

Wil je meer weten over mij of over mijn kunst?  Klik hier om contact op te nemen of een afspraak te maken in mijn atelier in Breda.

.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.