Je bekijkt nu Creativiteit is een manier van denken!

Creativiteit is een manier van denken!

Ik weet het, ik onderhoud een tekenwebsite, maar niet alleen tekenen is een uiting van creativiteit.

Creatief zijn is een manier van denken.

Oplossingen verzinnen en op een andere manier naar de wereld kijken. In onderstaande video laat Katerina Kamprani zien hoe zij haar creativiteit gebruikt om op een andere manier naar de wereld te kijken. De video is in het Engels.

Je kunt meer voorbeelden zien van haar werk op de website over haar project The Uncomfortable.

Divergent denken

Katerina’s manier van denken is een goed voorbeeld van divergent denken. Dit wil zeggen dat je niet in één oplossing denkt, maar dat je een vraag op meerdere manieren kan interpreteren. Kinderen van 5 jaar oud zijn ontzettend goed in divergent denken. Ze kregen de vraag: Op welke manier kun je een paperclip gebruiken? De kinderen konden ontzettend veel oplossingen bedenken. Voor volwassenen is dit vaak een grotere klus. Of je creativiteit nu afleert (dat denk ik niet) of dat het iets is dat je het beste kunt blijven oefenen (dat denk ik wel!) of dat het moeilijker is om divergent te denken als je ouder wordt, hoe dan ook: het is een waardevolle vaardigheid want het brengt je op nieuwe ideeën!

 

Een paar tekentips/vragen voor jou:

  • Wat teken je graag? Of heb je al vaak getekend?
  • Kun je een manier bedenken om er anders tegenaan te kijken?
  • Hoe zou hetgeen je graag tekent ervaren worden als je het alleen in een donkere kamer kunt bestuderen?
  • Kan het op iets anders lijken?
  • Kun je het met iets anders combineren?
  • Kun je nadenken over het nut of gebruiksdoel en dit aanpassen?
  • Kan het groter worden?
  • Of juist heel klein?

De oplossing

Om je hoofd wat meer open te breken en anders naar je tekenwerk te kijken heb ik geen pasklare oplossing voor je. Natuurlijk niet, want dan zou het ook niet meer echt creatief zijn!

Creativiteit komt uit jouw hersenen voort, het bouwt verder op wat je ziet, wat je erbij kunt voelen, welke associaties je maakt, etc. Stel je zelf eens wat vragen prikkelende vragen tijdens het tekenen. Probeer vreemde combinaties of associaties te maken en geef niet op! Het ongemak dat je ongetwijfeld voelt tijdens het uitproberen en denken is onderdeel van het creatieve proces.

Als het echt niet lukt? Geef niet meteen op en probeer het later nog eens. Soms komen de beste ideeën op het moment dat je er niet bewust mee bezig bent, het enige dat je daarvoor hoeft te doen is je ogen goed openhouden en in de gaten houden welke gedachten er voorbij komen drijven.

Ik wens je veel succes en plezier!

 

.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.