Als je beter wilt leren tekenen dan is het slim om veel te oefenen. Tijd daarvoor vinden kan lastig zijn, want er is altijd wel een urgenter klusje dat even eerst moet, en tegen de tijd dat alle klusjes klaar zijn.. ben je eigenlijk te moe, of is het al te laat.
Het is slim om je creatieve tijd in te plannen, en dat kan ook prima een half uurtje zijn. Het hoeft namelijk niet veel tijd te kosten als je goed voorbereid bent. Het kan zelfs onderweg, in de trein, in een wachttijd tussen een afspraak, tijdens je lunch….
Ik schreef een tijd terug al eens een bericht over buiten tekenen. Daar ging ik wat meer in over hoe je dan het beste kunt tekenen en waar je op moet letten bij het maken van je tekening. In deze blog ga ik wat dieper in op wat je van te voren moet inpakken zodat je fijn onderweg kunt tekenen.

Er zitten altijd kleine stukjes tijd in je dag, en 9 van de 10 keer vullen we die op met op een beeldscherm kijken of er nog wat nieuws is. (Ik ben er zelf ook schuldig aan….) Voor je het weet is er weer een half uur of uur voorbij.
Ik bedoel maar te zeggen, tijd is er altijd. Het gaat erom hoe je die tijd inzet.
Als je meer wilt oefenen met tekenen is het een slim plan om altijd een eenvoudige tekenuitrusting bij je te hebben. Een half uurtje wachten op een trein is dan geen vertraging maar gewoon creatieve tijd!
Zodra ik de deur uitga heb ik eigenlijk altijd wel iets bij me om te tekenen, dit stamt nog uit het tijdperk voor de smartphone en het is intussen een gewoonte geworden. Zeker met vakanties of als ik een paar dagen weg ga, pak ik eerst mijn creatieve spullen in, en daarna pas de rest. Iets met prioriteiten denk ik.
Ik wissel vaak af in wat ik meeneem, want de ene keer ben ik meer met potlood bezig, een andere keer met markers, of juist met waterverf. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, want met een potlood en een schetsboek kun je eigenlijk ook al klaar zijn om onderweg te tekenen.
Een paar tips voor je uitrusting
Minimale benodigheden:
- een etui die makkelijk en snel te openen is (liggend of staand).
- een paar potloden (vulpotloden zijn handig, of neem een puntenslijper mee!)
- evt. gum
- teken- of schetsboek in een handzaam formaat (150 – 200 grams is geschikt voor verschillende droge en natte technieken)


Extra’s die leuk en ook handig kunnen zijn:
- fineliner of stift
- ecoline of waterverf markers
- penseel met waterreservoir
- klein waterverf doosje
- een klein handdoekje of washand om je penseel tussendoor schoon te vegen.
- papierklemmen of een elastiek voor als het waait
- camera, om vast te leggen en bij tijd gebrek eventueel later te gebruiken om verder uit te werken
- zonnebril, handig bij mooi weer, maar als je graag mensen schetst kun je zo wat makkelijker ongemerkt je onderwerp bestuderen
Ik neem vaak mijn kleine “pocket” waterverfdoosje mee. In mijn palet passen 12 kleuren, maar met een kleinere collectie kom je ook al een heel eind. Als je kiest voor de primaire kleuren en van elke kleur twee tinten meeneemt kun je al ontzettend veel kleuren mengen. In het deksel, of op een deksel van een doosje, meng je dan alle kleuren die je wilt hebben. Dit is ook een hele goede oefening als je meer wilt leren over kleur, want juist door ze te mengen begrijp je beter wat de kleuren doen.
Wist je dat: Het napje met de witte kleur er vooral bij zit om te mengen? Bij aquarellen maak je vooral gebruik van het wit van je papier, dus je hebt geen witte verf nodig. Maar als je kleuren mengt met wit kun je de kleurkracht wat afzwakken en meer pastel-achtige kleuren krijgen.
Je kunt ook kiezen voor markers die met water te verdunnen zijn als je niet met een palet wilt knoeien als je onderweg gaat tekenen. Er zijn losse penselen te koop met een klein water reservoir aan het eind, ik vind die heel handig voor onderweg. De penselen met reservoir gebruik ik overigens ook in combinatie met mijn waterverfdoosje, zodat ik niet met een bekertje water in de weer hoef.

Kleur: less is more
De beste tip die ik je mee kan geven wat betreft kleur, neem niet te veel mee. Met een beperkter kleurpallet moet je keuzes maken en dat kan je tekening veel sterker maken. Een zwart-wit tekening met een paar kleur accenten in een kleur kan al heel mooi zijn. Zeker als je begint, kun je met veel kleur in de knoei raken.
Kies een paar kleuren om mee te beginnen, een kleuren familie is dan het makkelijkst om mee te beginnen. Deze kleuren passen al bij bij elkaar, dus het geeft je tekening eenheid. Kleurenfamilies zijn kleuren die op de kleurencirkel naast elkaar liggen. Bijvoorbeeld geel, oranje en rood.