Je bekijkt nu Een kunstcarrière of een hobby?

Een kunstcarrière of een hobby?

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Kunst
 • Bericht reacties:4 reacties

Ik zag deze video van Elisabeth Gilbert en deze inspireerde mij tot het schijven van deze blog. Klik hier om de video te bekijken.

Een hobby

Een hobby is iets is dat totaal voor jezelf is, puur voor je eigen plezier. Om te voelen dat je niet alleen maar een robot bent die op de automatische piloot door het leven sjokt. Niemand heeft verder iets te zeggen over je hobby, het is voor jou. Of het nu tuinieren is, sporten, knutselen, breien…. en ook als je geen hobby hebt of nodig hebt, dan is dat ook prima.

Een baan

Een baan is iets dat elk mens in de wereld nodig heeft. In deze wereld moeten we geld verdienen om onszelf en degenen die van ons afhankelijk zijn te kunnen verzorgen. Bijna alle kunstenaars, van schilders, schrijvers, acteurs tot dichters, heeft, in ieder geval een deel van, zijn leven een baan gehad. Er zijn vast een paar happy few die dit niet nodig hadden, maar de meeste dingen van schoonheid worden gemaakt door gewone mensen die ook een baan hebben.

De grap aan een baan is, dat het niet per se geweldig hoeft te zijn. Een baan mag ook gewoon een baan zijn. Het hoeft geen baan zijn die je leeg slurpt, en je van al je geluk ontneemt, dat is niet gezond. De baan hoeft ook niet per se iets te zijn waar je al je ziel en zaligheid in legt. Ik heb veel verschillende banen gehad, sommige waren leuk, sommige wat minder leuk, maar het belangrijkste was dat ik voor mezelf kon zorgen. Als je baan gewoon een baan is, dan kun je jouw geluksgevoel ook vullen in de tijd buiten je werk. Daar is niets mis mee.

Een carrière

Als jouw baan iets is waar je ontzettend gepassioneerd over bent, dan wordt het een carrière en werkt het mee aan je geluksgevoel. Ook al zul je daar ook offers voor moeten brengen, extra tijd in steken, omdat je gelooft in jouw missie. Een carrière waarin je niet gelooft is een van de ergste dingen die er is. Want je offert een heleboel op, en je krijgt er weinig voor terug wat betreft geluksgevoel. Bij een serieuze carrière heb je niet veel tijd om buiten je werktijden nog tijd aan een hobby te besteden waar je wel gelukkig van wordt. Dus dan is het wel belangrijk dat je ook echt in jouw carrière gelooft. Als dat niet zo is, dan zou een gewone baan, maar tijd voor plezier en geluk daarbuiten toch een veel beter optie zijn?

Een roeping

Dan kun je nog een roeping hebben. Een roeping is er iets waarbij je voelt dat jouw intuïtie je er naartoe trekt, waar jouw talenten helemaal tot uiting komen. Dat dit hetgeen is waarin je het verschil kunt of wilt maken in de wereld. Iets positiefs dat jij achterlaat in de wereld. Dit hoeft niet per se iets creatiefs te zijn, wie weet is het vrijwilligers werk of het opvoeden van je kinderen. Ergens waar je voelt dat alles klopt.
Niemand kan jouw roeping van je afnemen. Het lijkt een beetje op een hobby maar het verschil is dat het niet alleen iets is dat je voor je plezier of voor de lol doet. Het is iets waar je gepassioneerd over bent, je weet dat het belangrijk voor je is.

Koken kan een hobby zijn, naar de bioscoop gaan, wandelen in de natuur, tuinieren, tekenen, puzzelen. Een hobby geeft je in het moment plezier, en je kunt zelfs elke maand van hobby wisselen. Wil je beter leren portrettekenen? Klik dan hier voor meer informatie!

Alles klopt

Als je een roeping hebt dan is het iets waar je altijd weer bij terugkomt, waar je voelt dat alles “klopt”. In mijn ervaring is het iets waardoor ik me verbonden voel met iets dat groter is dan ik. Iets dat ik niet per se onder woorden kan brengen. Als ik niet meer zou kunnen schilderen zou ik een groot deel van mijn gevoel voor betekenis verliezen. Ik doe het in eerste instantie voor mezelf, ik heb het nodig om mijn gevoelens over mijn ervaringen in beeld om te zetten en het daardoor te begrijpen. Als anderen daar ook van genieten, geïnspireerd raken of iets aan hebben dan is dat natuurlijk geweldig.

hobby of kunstcarrière?

Een roeping kan een carrière worden, dan komen er meer dingen bij kijken. Je moet je carrière de goede kant op sturen, verstandige “business” beslissingen nemen. Een carrière kan zelfs weer ophouden te bestaan, en dat is niet eens altijd erg. Iedereen kan weer een baan zoeken en in zijn eigen tijd verder werken aan wat voor hem of haar zijn roeping is. Het gebeurt vaker, denk aan de mensen die een tijd BN-er waren. Zij waren kort beroemd door bijvoorbeeld een talentenshow en hebben nu gewoon een normale baan. Er is zelfs een politicus die nu als buschauffeur werkt. Uiteindelijk allemaal prima, het is belangrijk om te doen waar je gelukkig van wordt, niet per se “hoe het hoort”.

Een pauze is niet het einde van de wereld

Ik heb het zelf gemerkt, nu ik tijdelijk met mijn gezondheid uit de running ben, is mijn schilderpassie niet minder geworden. De tijd die ik er aan kan besteden is nu even wat minder, maar het blijft altijd aan me trekken. En zodra ik er in duik voel ik de wereld even van me af glijden en vult mijn geluksmeter zich weer. De afgelopen jaren bouwde ik aan een kunstcarrière. Veel dingen daarvan zijn even gepauzeerd, en komen later vast in een vorm terug. Het voelde toen ik alles moest stoppen als het einde, maar het is eerder een pauze in mijn carrière. Terwijl mijn roeping gewoon blijft bestaan.

Kunstcarrière of een hobby?

Waar wordt je gelukkig van?

Hobby’s, banen, carrières en roepingen zijn allemaal prima om te hebben. Je kunt ze allemaal hebben, of maar een of twee.

Het is wel belangrijk om te weten wat je hebt. Als je een baan hebt en denkt dat je daarom niet je passie achterna kan gaan, dan heb je het mis. Waarom zou je niet een hobby beginnen, of luisteren naar je roeping in je vrije tijd?

Doen waar je gelukkig van wordt is heel belangrijk, en onze prestatiewereld lijkt dat wel eens te vergeten. Niemand heeft aan het einde van zijn leven spijt van al het plezier dat je hebt gehad. Voor mijn ongeluk was mijn leven behoorlijk druk, leuk maar wel iets tè druk. Nu ik op mijn energie moet letten, moet ik heel kritisch zijn op wat belangrijk is, en wat minder belangrijk is.

Design of Disaster

Ik las van de week deze quote: “life will change by design or disaster, choose wisely.” Ik had een disaster nodig om van mijn snelheidstrein af te stappen en te ontdekken wat echt belangrijk voor me is. Het is beter om zelf de keuze te maken wat belangrijk voor je is. Als jij besluit om elke dag wat meer van je creativiteit en je passie toe te voegen dan wordt jouw leven en dat van de mensen om je heen alleen maar mooier. Alles kan klein beginnen en uitgroeien naar meer.

Omdat ik de komende tijd even geen workshops kan geven, maar ik het wel heel belangrijk vind om creativiteit te blijven promoten, heb ik samen met Marly Jacobs een leuk plan bedacht. Zij geeft namelijk workshops acryl gieten in Roosendaal. Als je erbij vermeld dat je via LauwPauw komt dan krijg je ook nog eens een leuke korting!

Klik hier om Marly’s website te bekijken en een workshop in te plannen, via mail kun je een plekje reserveren.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Ineke

  Ik wens je een mooi 2023 toe in goede gezondheid. Een stapje terug doen is helemaal niet erg en soms, gedwongen, noodzakelijk. Het brengt nieuwe gedachten, emoties en bovenal rust. Langzaamaan weer lekker beginnen en vooral naar je lichaam luisteren. Succes en beterschap

  1. Laura

   Dankjewel Ineke,
   Voor jou ook een mooi en creatief 2023. Dankjewel voor je lieve berichtje! Dat is zeker iets wat ik de afgelopen tijd heb geleerd, naar mijn lijf luisteren, en dat is heel belangrijk op de lange termijn. Vroeger ging ik daar nog wel eens aan voorbij, dus dat neem ik sowieso mee.

   Groet,
   Laura

 2. Hallo Laura,
  Wat een mooie blog heb je weer geschreven.
  En je hebt helemaal gelijk, zo belangrijk om de dingen te doen die jij zelf leuk vindt.
  Of het nu op je werk is en/of hobby en alles daartussen.
  Als je maar je ‘ei’ kwijt kunt.
  Voor mij is het belangrijk om de workshops acrylgieten te geven.
  Is zo leuk om mensen te ontmoeten en samen een mooi kunstwerk te maken.
  Dit kan een mooi schilderij zijn maar ook bv een vaas, klok, schaal of zelfs een bijzettafeltje.
  Dank je wel voor de vermelding en ik hoop dat er weer mooie kunstwerken gemaakt gaan worden.
  Groetjes
  Marly
  Marly Jacobs atelier

  1. Laura

   Hoi Marly, precies, je moet ergens je ei in kwijt kunnen.
   Lesgeven en workshops zijn inderdaad geweldig leuk, iemand anders in zijn/haar creativiteit begeleiden is zo mooi. Hoe meer creativiteit in de wereld, hoe beter, toch? Heel veel plezier met het geven van de workshops!

   Laura

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.