Je bekijkt nu Eén lijn is géén lijn.

Eén lijn is géén lijn.

 

lijnsoorten600px

 

Je kunt met verschillende materialen een lijn op papier zetten. Je kunt natuurlijk het welbekende potlood gebruiken, maar ook met balpennen, fineliners, stiften, penselen, vulpennen kom je een heel eind.

Lijnen zijn de basis van het tekenen, vanuit de lijn maak je vormen, texturen, tonen, etc. Er zijn verschillende soorten lijnen die je kunt gebruiken om te tekenen.

 

Er zijn verschillende soorten lijnen, een paar voorbeelden:

  • Rechte lijnen
  • Dunne en dikke lijnen
  • Gebogen lijnen
  • Geribbelde lijnen
  • Gekrulde lijnen
  • Hoekige lijnen
  • Gebobbelde lijnen
  • Stippellijnen
  • Gestreepte lijnen

 

Je kunt deze verschillende lijnen gebruiken om je object te tekenen. Een kat kan bijvoorbeeld getekend worden met geribbelde lijnen, om de vacht aan te geven. Een heuvellandschap heeft zachte glooiende lijnen, daarvoor kun je perfect gebogen lijnen voor gebruiken. Hoekige lijnen komen strenger over, stippellijnen kunnen een mooi effect geven. Probeer deze verschillende lijnen tijdens het tekenen uit en kijk wat voor effect ze hebben op je tekening.

 

Zet een lijn, en daarna nog een..

Wat ook helpt is als je meervoudige lijnen zet. Hiermee kun je zoeken naar de vorm die je wilt tekenen. In één keer de perfecte lijn zetten is lastig. Als je meerdere lijnen zet maak je het wat makkelijker. De tekenstijl is wat losser, dit is misschien niet meteen wat je voor ogen had (in ieder geval als je een klein beetje een perfectionist bent zoals ik!), maar het is wel een goede manier om te oefenen.

Hierdoor kom je wat meer los van het idee “dat-het-perfect-moet-zijn”.

 

Oefening: een lijn is geen lijn

Je zit nu vast achter je computer, mobiel of tablet dit blog te lezen. Ongetwijfeld is er een voorwerp in je omgeving dat je nu kunt gebruiken om te tekenen. Als je achter je computer zit ligt er vast een pen, een muis, een schaar, een usb-stick of een ander interessant, maar eenvoudig object.

Ook als je niet in de buurt van een bureau bent is er vast een klein object dat je na kunt tekenen. Misschien in je handtas, of in je broekzak? Het hoeft geen bijzonder object te zijn. Het is een oefening, dus printpapier en een pen of potlood is helemaal prima om mee te beginnen. Je kunt ook op een belastingbrief tekenen, want dan staat er ten minste iets leuks op de brief.

Belangrijk! Leg je gum (als je die hebt) weg en accepteer dat niet alle lijnen perfect zijn.

Kies een object waarvan je denkt dat je het kunt tekenen. Tip! Kies een voorwerp dat je gemakkelijk kunt herleiden tot eenvoudige vormen. Je telefoon is bijvoorbeeld rechthoekig, een pen is een hele lange cilinder, een muis heeft vaak een ronde vorm.

Voor je begint: bestudeer je object. Kijk minimaal 1 volle minuut naar je voorwerp. Vanuit welke hoek bekijk je het? Welke zijden zie je? Zitten er details aan je voorwerp dat je in eerste instantie niet gezien hebt? Heel vaak teken je wat je denkt dat je ziet in plaats van wat je daadwerkelijk ziet, daarom is het belangrijk om eerst goed te kijken.

Zet nu je potlood op papier terwijl je tussen je papier en je voorwerp heen en weer blijft kijken. Begin met de grote vorm die je ziet. Zet dunne lijnen en zet er meerdere naast elkaar, tot je de juiste vorm hebt getekend.

Gaat het de mist in? Neem een nieuw vel en begin opnieuw. Je kunt ook met je balpen de lijnen die wel goed gelukt zijn overnemen op een nieuw vel papier. Plak je “mislukte” tekening op het raam, hang er een nieuw vel overheen en je kunt je tekening overtrekken.

Deel je tekening gerust in de comments, als je hulp, feedback of een pluim wilt! :-)

 

 

lijn tekening met schetslijnen

 

 

 

.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.