Veelgestelde vragen

Klik op de onderstaande links om naar de categorie te gaan waarover je een vraag hebt, of scroll naar beneden.

Kunst FAQ
Resin FAQ
Sieraden FAQ
Tekenen FAQ


Kunst FAQ

Schilder je altijd met blauw?

In mijn werk gebruik ik vaak blauw, ik kan niet precies uitleggen waarom (anders zou ik wel schrijver geworden zijn…) maar het geeft me rust in mijn hoofd en maakt me gelukkig als ik er naar kijk. Als ik zelf een kleuren schema kies zit daar altijd een blauwe kleur bij. Bij het maken van opdrachtwerk pas ik me natuurlijk graag aan jouw wensen aan.

Wat als ik niet weet wat ik precies wil?

Dan help ik je daar natuurlijk mee! Ik vind het voorbereidende proces ook erg leuk omdat ik met je mee kan denken en we samen kunnen ontdekken wat jij mooi vindt. We beginnen altijd met een uitgebreide schetsfase waardoor je nog veel feedback kunt geven en aangeven wat je mooi vindt. Als jij echt het gevoel hebt dat jouw perfecte schilderij in de schetsen naar voren komt gaan we pas beginnen aan “het echte werk”.

Wat betaal ik voor een op maat gemaakt schilderij?

Dat is afhankelijk van je wens, het formaat en de materiaalkeuze. Op deze pagina vind je daar meer informatie over. Ik werk met een uitgebreide (en vrijblijvende) schetsfase vooraf, om zeker te weten dat we jouw gevoel of idee voor het schilderij hebben weten te bevatten. Voordat we gaan beginnen aan het schilderij ontvang je altijd een offerte waarin de kosten inzichtelijk zijn gemaakt.

Ik heb geen groot budget, zijn er dan ook opties?

Jazeker, het is wel zo dat een kleiner budget meestal een kleiner formaat betekent. Daarbij bepalen de opstartkosten bij een op maat gemaakt vloeibaar acryl schilderij een groot deel van de kosten. Hierdoor ben je bij een groter schilderij wat goedkoper uit per vierkante centimeter. Mocht een kleiner schilderij voor jou ook nog te kostbaar zijn, dan zijn ook altijd mogelijkheden om voor een minder kostbare schildertechniek te kiezen of een hoge kwaliteit print af te laten drukken.

Waarom duurt het zo lang voordat ik mijn schilderij kan ophalen?

Het maken van een Resin schilderij en een vloeibaar acryl schilderij, gaat een groot deel van de tijd zitten in het goed laten drogen van de lagen verf of epoxy. Pas als een laag goed droog is kan ik verder werken aan het schilderij. Als de lagen niet goed drogen kan dit een ongewenst effect hebben (scheuren, bobbelen, etc) en dit wil ik altijd voorkomen. Hiervoor neem ik soms wat extra tijd om zeker te weten dat er niets mis kan gaan.

Kun je ook een schilderij namaken?

Ik kan een afbeelding van een schilderij gebruiken als inspiratie voor het werk dat je wilt. Ik zal altijd proberen het gevoel dat jij wilt krijgen van het schilderij, ook in het schilderij te verwerken. Maar dit wil niet zeggen dat ik een exacte kopie voor je kan maken. Ik maak een uniek werk en enig in zijn soort. Ik kan het creatieve werkproces van een andere kunstenaar niet kopiëren, want daarmee doe ik zowel mezelf als de andere kunstenaar geweld aan.

Welke vernislaag moet ik kiezen?

Er zijn verschillende keuzes. Je kunt kiezen voor mat, satijn en glans. Welke de beste keuze is, hangt af van de kleuren in het schilderij en de ruimte waar het schilderij komt te hangen. Als ik in jouw schilderij gebruik heb gemaakt van donkere kleuren kan een glanzende vernislaag de kleuren verrijken en de kleur intenser maken. Maar als er in de ruimte waar het schilderij komt te hangen veel direct licht binnen valt kan dit ook zorgen voor veel weerkaatsingen van licht op het schilderij (waardoor je het schilderij dus minder goed kunt zien). We bespreken deze keuze samen aan het einde van de schetsfase. Bij twijfel krijg je van mij een paar doekjes mee die met de te kiezen vernislaag zijn afgewerkt. Je kunt dan bekijken  hoe het licht valt in de ruimte waar het schilderij komt te hangen en wat voor jou de beste keuze is.

Hoe kan ik mijn schilderij het beste onderhouden?

Jouw schilderij heeft een beschermende laag (de vernislaag) dus er kan in principe weinig met je schilderij gebeuren. Maar de vernislaag kan wel verkleuren of beschadigen, ik maak gebruik van een verwijderbare vernis waardoor herstel altijd mogelijk is. Dit kan wel kostbaar zijn. Om dit te voorkomen raad ik je aan om het schilderij niet te veel aan te raken, eventuele vlekken met “schoon” speeksel te verwijderen. Eet of drink niets voor 30 minuten en maak dan een wattenstaafje een beetje nat en rol het wattenstaafje zachtjes over de vlek.
Stof kan verwijderd worden met een zachte borstel of plumeau. Gebruik nooit een natte doek met schoonmaakmiddel, dit kan de vernislaag beschadigen en voor vervelende verkleuringen zorgen.

Hoe kan ik mijn schilderij het beste ophangen?

Bij aflevering is er aan de achterkant een ijzerdraad bevestigd waarmee je het schilderij gemakkelijk waterpas kunt ophangen. Bij een schilderij met een dunne rand komt het schilderij een klein beetje van de muur aan de bovenkant. Bij een schilderij met een dikke rand komt het schilderij wat verder naar voren. Dit hoeft niet erg te zijn. Als je het schilderij het liefst plat tegen de muur wilt hebben kun je het schilderij ook met een tandhanger ophangen. Dit is een kleine beugel die aan de achterkant bevestigd is. Hiermee kun je het schilderij ook nog een klein beetje stellen om te zorgen dat het recht hangt. Dit is bij een draad wel gemakkelijker te doen omdat je bij de tandhanger alleen in “stapjes” kunt verstellen.

De resin schilderijen op hout hebben geen bevestiging nodig, deze kunnen door de dikke rand aan de achterkant meteen zonder bevestiging worden opgehangen aan een schroef of haak.

Kan ik mijn schilderij omruilen?

Een op maat gemaakt schilderij kan niet geruild worden. In de vrijblijvende fase, voor accepteren van de offerte, heb je altijd nog de keuze om te stoppen. Zou je na aankoop toch echt niet tevreden zijn, laat me dit dan altijd weten dan kan ik altijd met je mee kijken en proberen een oplossing voor het probleem te vinden.

Terug naar boven


Resin FAQ

Wat is het verschil tussen resin en epoxy?

Niets, dit zijn de Engelse en Nederlandse term voor hetzelfde materiaal. Resin is internationaal, en ook in Nederland, de term die vaak gebruik wordt in de kunstwereld om de twee componenten emulsie aan te duiden. Als ik het over epoxy heb dan heb ik het meestal over de technische kant, maar meestal gebruik ik de term resin.

Wat is epoxy/resin precies?

Het is een materiaal dat uit twee componenten bestaat, zodra de twee delen bij elkaar gevoegd worden harden ze binnen een korte tijd uit. In de tijd dat het materiaal nog vloeibaar is kan het bewerkt worden.

Kan ik ook een resin kunstwerk bestellen?

Op dit moment zijn de resin kunstwerken nog niet op maat te bestellen. Op een later moment is dat wel mogelijk. Ik heb een aantal werken gemaakt met resin die wel te koop zijn. Neem contact op met mij als je interesse hebt in een resin kunstwerk. Laat het me ook weten als je een resin kunstwerk wilt bestellen. Op het moment dat ik deze opdrachten kan aannemen kan ik je als eerste hiervoor benaderen.

Zijn de resinkunstwerken en kunstartikelen hitte bestendig?

Ja en nee. Ik heb hittebestendige resin die ik gebruik om hittebestendige onderzetters te maken. Ze zijn niet bestand tegen echt vuur, maar een mok met hete thee is geen enkel probleem. Als een werk hittebestendig is dan staat dit er altijd bij.

Terug naar boven


Sieraden FAQ

Wat voor materiaal zijn de oorbellen gemaakt?

Ze zijn gemaakt van epoxy.

Zijn de sieraden hypoallergeen/zilver?

In bijna alle gevallen zijn de hangers van de sieraden nikkelvrij/hypoallergeen, zilver of verzilverd. Als dit niet het geval is dan staat dit er specifiek bij. In mijn eerste collectie heb ik gebruik gemaakt van een aantal hangers die niet nikkelvrij waren, maar dit is maar een klein deel van de hangers. Mocht je hierover twijfelen, stuur me dan een bericht. Het is ook altijd mogelijk om een hanger (voor een meerprijs van € 2,00 te vervangen voor een andere oorhaak of oorsteker.) In de nieuwe collecties kies ik alleen voor RVS, nikkelvrij, verzilverd of Sterling zilver.

Kan ik ook een andere haak/ketting aan een hanger die ik graag wil laten maken?

Jazeker, het is altijd mogelijk om een oorhaak, oorsteker of hanger te vervangen voor een andere oorhaak of oorsteker of ketting. (voor een meerprijs van € 2,00)

Kan je ook sieraden op maat maken?

Natuurlijk kan dat! Neem hiervoor contact met me op, zodat we je wensen kunnen bespreken.

Kan je voor mij ook een voorwerp verwerken in de resin?

Dit is in sommige gevallen ook mogelijk, neem hiervoor contact met me op.

Terug naar boven


Tekenen FAQ

Hoe kan ik beter leren tekenen?

Helaas is er geen snelle oplossing voor deze vraag. Het komt namelijk neer op veel oefenen, het zal een paar keer flink verkeerd moeten gaan voordat je daarvan kunt leren en het uiteindelijk beter gaat. Een veel gemaakte beginnersfout is te veel willen in een keer. Begin eenvoudig, teken bijvoorbeeld een eenvoudig stilleven met vormen en probeer de compositie juist op papier te krijgen. Richt je daarna op de schaduwen, bestudeer de schaduwen en breng met een grijs potlood de schaduwen aan waar je ze ziet. In het begin is het heel belangrijk om goed te kijken en te bestuderen wat je ziet. Soms bedenk je namelijk te veel en moet je goed oefenen in het kijken wat je nu écht voor je ziet.

Kan ik ook een workshop bij je volgen?

Dat kan, ik bied diverse workshops aan, je kunt het aanbod hier vinden. Je kunt ook met een groep komen voor een workshop. Minimaal 4 personen.

Ik heb de blogs gelezen maar het tekenen lukt me nog steeds niet!

Geef niet op! Helaas is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar om goed te kunnen tekenen zul je echt moeten oefenen. Een goede basis is belangrijk, lees het gratis tekenwerkboek om te beginnen met de juiste materialen en wat tekenoefeningen. Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Bewaar al je tekeningen (zet er een datum op) en kijk na een paar maanden eens terug naar je eerste tekeningen. Je zult zeker dingen zien die je nu beter kon dan toen je net begon.

Terug naar boven