Je bekijkt nu Het hoeft niet in één keer perfect te zijn!

Het hoeft niet in één keer perfect te zijn!

Vandaag wil ik je een paar korte tekentips geven. 

Zonder heel gewichtig te doen, en de lat heel hoog te leggen. Er zijn veel dingen waarbij we voor onszelf erg hard pushen en bezig zijn met “hoe het zou moeten”. Dingen waar we voor ons gevoel aan moeten voldoen. Als je dit ook bij je creativiteit doet komt je creativiteit onder een onnodige spanning te staan. 

Om te beginnen wil ik een denkoefening met je doen. Lees de onderstaande vragen en ga voor jezelf eens na welke antwoord er bij je op komt. Zonder er lang over na te denken, het kan ook een gevoel zijn, maar soms heb je al snel een automatische gedachte:

  • Waarom zou je niet eens een lelijke tekening maken? 
  • Wat gebeurt er als je een tekening verprutst? 
  • Zegt dat ook iets over jou en wie je bent? 
  • Mag jij van jezelf ook eens een keer iets laten mislukken? 

Ik hoop dat je bij deze vragen met veel liefde en begrip voor je eigen menselijkheid kunt beantwoorden. Maar komt er bij deze vragen toch een vervelend stemmetje naar voren en denk je dingen zoals: “dan kan ik het blijkbaar niet”, of “het moet wel lukken hoor…” ect.

Dan zou ik je willen uitnodigen om dat strenge stemmetje om te vormen tot: “Ik doe het voor mijn plezier, niet alleen voor het resultaat”  en ” juist van een tekening die niet gaat zoals ik wil, kan ik iets leren.” 

Probeer eventuele negatieve gedachten of gevoelens eens om te zetten in een positieve gedachte. “Ik kan het niet” omzetten naar “Ik kan het nog niet” kan al een wereld van verschil maken.

Als je een beetje kunt loslaten en met liefde naar je eigen leerproces kunt kijken komt er zoveel meer ruimte in je creativiteit. Krijg je weer kans om iets te ontdekken en uit te proberen.

Met dit idee heb ik onderstaande tekenopdracht bedacht. 

Tekenstudies

Zoek 6 dezelfde dingen bij elkaar. Dat kunnen vazen, schoenen, planten, boeken, koffiekopjes of iets anders dat je in je huis kunt vinden. 

Geen zin om te zoeken? Gebruik dan de plantenbladeren op de foto.

  • Voordat je begint bestudeer je eerst de vormen nauwkeurig. Welke dingen komen overeen? Zijn er onderdelen hetzelfde bij alle zes de voorwerpen? Wat maakt ze verschillend? Is het de grootte? De versieringen of details? Of iets anders? Als je alle zes de voorwerpen goed in je opgenomen hebt, ga je beginnen.
  • Zet een van de voorwerpen voor je neer en teken het zo goed mogelijk na. Bestudeer de basisvorm, zet in grove lijnen op en werk daarna pas de details uit. Blijf de overeenkomsten en de verschillen in gedachten houden. Bijvoorbeeld: alle vazen die je hebt kunnen cilindervormig zijn. Maar denk ook aan de verschillen, misschien is één vaas wel klein en fragiel en hebben andere vazen een groter en lomper uiterlijk.
  • Extra uitdaging: neem deze de verschillende eigenschappen in je tekening mee. Bijvoorbeeld door de lijnvoering (dik of dun) of kleurgebruik (transparant en zacht of juist heel donker).
  • Het is niet per se belangrijk om voor deze opdracht bijna foto-realistisch te tekenen. Het gaat nu om de overeenkomsten en de verschillen in de voorwerpen. Je bent ze al tekenend aan het bestuderen. Vandaag tekenen we geen meesterwerk, dat komt een andere keer wel.
  • Als je klaar bent met voorwerp 1, ga je door naar voorwerp 2. Deze teken je ook weer zo goed mogelijk na terwijl je let op de overeenkomsten en de verschillen tussen de voorwerpen.
  • Zo teken je alle voorwerpen één voor één na. 
  • Als je het moeilijk vindt begin je met een simpele vorm zoals een vaas of een koffiekopje, daarna stap je pas over op een vorm die is opgebouwd uit verschillende onderdelen zoals een schoen of een plant. 
  • Als je alle zes de voorwerpen hebt getekend bekijk je alle zes de tekeningen. Is er een tekening bij die minder goed gelukt is? Waarom is dat zo? Is het bij een andere tekening beter gegaan?

Er is een grote kans dat de eerste tekening wat minder soepel ging dan de laatste. Dat heeft te maken met het oefenen en herhalen, maar ook met het opwarmen van je hand en je spieren. 

Als je meer wilt weten hoe je een warming-up kunt doen voordat je begint met tekenen, klik dan hier.

Je kunt deze opdracht zo vaak herhalen als je wilt. Je zou ook foto’s van iets dat je wilt tekenen op het internet kunnen opzoeken. Als je namelijk leuk lijkt om haaien te tekenen dan kan ik me voorstellen dat je deze niet “even” in huis kunt halen. 

Ik wens je heel veel tekenplezier en ik hoor graag of deze tekenopdracht je geholpen heeft om weer eens met andere ogen naar de voorwerpen in je huis te kijken. 

Groet,

Laura

.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.