Je bekijkt nu Hoe teken je basisvormen?

Hoe teken je basisvormen?

Basisvormen

Ik heb het eerder al gehad over de basisvormen, de belangrijkste zijn:

  • Bol
  • Kubus
  • Cilinder
  • Kegel

Vouw een tekenvel in vieren. Teken op elk vlakje een van de basisvormen. Als je de blog over hulplijnen hebt gezien kun je al een wat vormen tekenen met hulplijnen. Niet gezien of vergeten? Klik.

teken-een-cirkel-met-hulplijnenLauwPauw

 

Cilinder

De cilinder volgt een zelfde soort opbouw als de cirkel alleen is de verticale lijn wat korter, waardoor de vorm een beetje platter is. Dat heet een ellips.

elips-tekenen-hulplijnen

 

Teken deze lijn een beetje onderin het vlak. Zet dan twee lijnen vanuit de buitenste bolling naar boven (allebei even lang). Zet een horizontale lijn tussen de twee punten, en herhaal het tekenen van de ellips. Daarna gum je de hulplijnen weg die je hebt gebruikt om de ellipsen te tekenen.

Kegel

kegel-tekenen-hulplijnen

De kegel is bijna hetzelfde als de cilinder, alleen ga je niet vanuit de hoeken omhoog maar je zet één lijn vanuit het midden naar boven en verbindt dan de bovenste punt met de buitenste randen van de ellips.

Kubus

kubus-tekenen-hulplijnen

De kubus begint makkelijk, teken een vierkant met gelijke zijden, bijv.  4 cm bij 4 cm. Zet dan vanuit de drie hoeken een lijn schuin omhoog. Even lang en zorg dat de lijnen evenwijdig aan elkaar lopen, dat wil zeggen dat ze onder dezelfde hoek getekend zijn. (bijv. 30 graden of 45 graden) Controleer of je lijnen evenwijdig lopen. De achterzijde van de kubus zal dan ook 4 cm lang zijn, zowel in de hoogte als in de breedte.

Hoe teken je een lijn onder een bepaalde hoek met je geo driehoek? Daar heb ik een blogpost aan gewijd.

.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.