Hoe teken je ogen, neus, mond en oren?

Hoe teken je ogen, neus, mond en oren?

Ik heb eerder een blog geschreven over hoe je kunt beginnen met het tekenen van een portret. Met een eenvoudig schema kun je namelijk snel de verhoudingen in het gezicht kloppend krijgen. Klik hier om naar deze blog te gaan.

 

En dan?

Misschien heb je al gemerkt dat je er met alleen de verhoudingen nog niet helemaal bent. Het kan best zo zijn dat je moeite hebt met het goed tekenen van bijvoorbeeld een oog of een neus.

In video één zie je een korte samenvatting van de verhoudingen in het gezicht. Als je dat inmiddels onder de knie hebt, dan kun je de eerste video overslaan. De video’s daaronder leg ik je alle losse onderdelen uit, zoals een mond, een neus, ogen en de oren.

Heel veel tekenplezier!

 

Hoe teken je een gezicht in de juiste verhouding:

Hoe teken je ogen?

Hoe teken je een neus?

Hoe teken je een mond?

Hoe teken je oren?

Dit bericht heeft 6 reacties.

 1. Frank

  Heldere uitleg Laura ! Ook je overige informatie op de website.

  1. Laura

   Goed om te horen dat je er iets aan hebt Frank! En dankjewel! ?

 2. Henny Nix

  Beste Laura.
  Na 1 jaar (met plezier) landschappen, luchten, zeeën en bomen en struiken schilderen heb ik nu de uitdaging aangenomen een schilderij te maken van een gezicht. Eerst dus tekenen!! Ben nooit verder gekomen dan het niveau van een kind op teken gebied. Ik heb veel aan je basis uitleg gehad. Waarvoor dank, want daar kan ik verder mee.
  Hartelijke groet,
  Henny

  1. Laura

   Beste Henny,
   Wat fijn om te lezen dat mijn blog je heeft geholpen om verder te gaan tekenen. Voor een portret komt er een heleboel aan vormen en verhoudingen bij kijken. Een realistisch portret tekenen is een van de moeilijkste uitdagingen om aan te gaan. Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen dat de verhoudingen eerst belangrijk zijn, daarna komt de gelijkenis en pas later kan je je uitleven op de expressie van het gezicht. Het is echt een proces waar je elke keer een stapje verder komt. Heel veel succes en ook plezier met oefenen!
   Groeten,
   Laura

  1. Laura

   Beste Pim,
   Wat rot dat het nog niet gelukt is! Bij tekenen is het vaak zo dat je soms een paar keer moet oefenen voordat je tevreden bent over het resultaat. Een portret en alle onderdelen daarvan goed tekenen is ook nog best ingewikkeld. Wat misschien helpt is oefenen met schetslijnen. Dit zijn meerdere lijntjes die je een beetje lichtjes over het papier zet, pas als je een beetje het idee krijgt dat je de juiste vorm hebt, dan zet je een iets dikkere lijn op de juiste plek.
   Bij het tekenen is het ook heel belangrijk om goed te kijken, hoe loopt de lijn die je wilt tekenen? Is de lijn gebogen, of recht, loopt hij naar boven of beneden? Neem de tijd om goed te bestuderen wat je wilt tekenen. Ik hoop dat je je niet meteen laat ontmoedigen en wens je veel tekenplezier!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.