Je bekijkt nu Hoe worden potloden gemaakt

Hoe worden potloden gemaakt

Als je de potloden pakt om te tekenen denk je er meestal vast niet bij na hoe ze gemaakt zijn. Je hebt een idee, je pakt een potlood en begint. Het gaat je om het eindproduct, je tekening. Als het goed is merk je zo min mogelijk van je potlood, want dat is wat goede potloden doen.

Als een kunstfanaat besef ik me soms dat het gereedschap dat ik gebruik ook al een hele weg heeft afgelegd. Bij de meeste potloodfabrieken wordt er goed gelet op de kwaliteit van het product zodat ik (en jij) er niet bij na hoeven te denken maar meteen kunnen beginnen met tekenen (of schilderen). Dit wil dus zeggen dat er in een fabriek of kantoor mensen zijn die testen of de potloden wel goed van kleur en textuur zijn. Onderstaande video laat zien met liefde en aandacht Derwent potloden worden gemaakt.

Ik kwam deze “how-it-is-made” videos tegen en ik vind ze altijd fascinerend om naar te kijken. Ik begin met één video, maar daar blijft het niet altijd bij, de volgende denk ik vaak: “Dit is ook interessant!”.

Een potlood begint met grafiet, dit wordt vermalen tot poeder en tot een pasta gemaakt die gebakken worden in lange stroken. Voor kleurpotloden wordt er pigment bij gemengd. Wil je meer weten over verschillende tekenpotloden en de hardheden?

pigment

Voordat jij een potlood in je handen hebt heeft het potlood al een hele reis afgelegd. Onderstaande video laat zien, meer in closeup dan bij de vorige video, hoe een potlood van hout in elkaar wordt gelijmd.

En, omdat ik altijd als ik op youtube een video bekijk denk: “De volgende is ook leuk!” Gaat de tweede video over hoe kwasten gemaakt worden. Ik vind het prachtig om te zien hoe de kwasten met aandacht worden in vorm worden gebracht.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb zin om mijn gereedschap te pakken en aan de slag te gaan.

Veel tekenplezier en/of schilderplezier!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.