Je bekijkt nu Je tekening inscannen en bewerken met Photoshop.

Je tekening inscannen en bewerken met Photoshop.

Deze gastblog is geschreven door Nora Dekker. Ze werkt bij Young Capital en legt je uit hoe je een tekening kunt digitaliseren en ook hoe je de tekening digitaal kunt verbeteren.

Je tekening digitaal nabewerken: de tekening importeren

Heb jij altijd al je tekeningen online willen publiceren in een goede kwaliteit? Of een wens gehad om in het (online) creatieve werkveld door te breken maar weet je simpelweg niet waar je moet beginnen? In deze blog lees je hoe je een begin maakt in het digitaliseren en digitaal nabewerking van je tekening.

Welke software moet je installeren?

Een handig programma om te gebruiken als je een tekening digitaal bewerkt is adobe photoshop. Dit programma klinkt je vast bekend in de oren als je vrienden of familie hebt die werken als illustrator of grafisch designer. In dit programma kun je de tekening kleuren geven en zelfs aanpassen!

Als je uit wilt proberen of het digitaal bewerken van je tekening iets voor jou is kun je een photoshop proefversie downloaden. Hiermee kan je de software een maand gratis gebruiken!

Naast photoshop zijn er nog andere gratis programma’s waarin je je tekening kan bewerken zoals Pixlr, Gimp of Inkscape. Deze programma’s lijken op photoshop, veel van de tools die je kunt gebruiken komen overeen. Ze zijn relatief simpeler in gebruik dan photoshop maar hebben minder opties voor het bewerken van de tekening.

Stap 1: Schetsen

Schets een mooie tekening zoals je dit altijd zou doen. Als je tevreden bent met het resultaat kun je de schets overtrekken met een pen of zwarte marker. Het is belangrijk dat het contrast tussen het wit op je papier en de kleur van je schets zo hoog mogelijk is, dit gaat je helpen in de volgende stappen!

Voor de nabewerking van je tekening is het makkelijker als je hem nog niet in kleurt. Je kan ervoor kiezen om dit wel te doen maar dit maakt het wel lastiger om de kleuren verder te bewerken in photoshop.

Ook belangrijk: Probeer een afgesloten schets te maken. Laat geen gaten tussen de lijnen van je schets en het wit van het papier. Dit geldt alleen maar voor de buitenste lijnen van de schets.

Stap 2: Scannen

Scan je tekening in, zet als het kan je scanner op zwart wit scannen als je een zwart-wit tekening hebt gemaakt.

Kies op je scanner voor een resolutie van minimaal 600 dpi zodat je, als je digitale aanpassingen wil gaan maken, kan inzoomen op een individueel stuk. DPI bepaalt de scherpte van je scan, het staat voor dots per inch of pixels per inch. Hoe meer pixels per inch je afbeelding heeft, hoe scherper hij is!

Als je geen scanner hebt dan kan je er ook voor kiezen om een foto te maken. Maak de foto met een goede camera. Zorg dat de belichting goed is, het wit van het papier moet zo wit mogelijk blijven.

Het beste licht om de tekening in te fotograferen is daglicht of het licht van een sterke, heldere witte lamp. Ook is het handig om lichtinval van zowel links als rechts te hebben als je de tekening fotografeert, zo voorkom je ongenodigde schaduwen op je foto.

Stap 3: Je bestand in photoshop openen

Open eerst je photoshop en klik links boven op Bestand > openen.

Je ziet je gescande schets nu in het midden van het scherm staan.

Rechts onder zie je een tapje ‘lagen’ staan, hier zie je een laag met de naam. Klik met je linkermuisknop op de laag achtergrond en kies voor de optie laag dupliceren. Geef de nieuwe laag een herkenbare naam zoals bewerkingslaag.

In deze laag ga je aanpassingen maken. Door je aanpassingen in deze laag te maken blijft je originele schets ten alle tijden onveranderd. Zorg dat je je bewerkingslaag hebt geselecteerd zoals in de afbeelding hieronder.

Helderheid aanpassen.

Ga nu naar afbeelding > aanpassingen > niveaus. Er wordt nu een extra scherm geopend. In dit scherm kun je de helderheid van de afbeelding aanpassen. Schuif de zwarte knop in uitvoerniveaus omhoog totdat alle relevante lijnen op je tekening zwart zijn geworden. Schuif vervolgens de witte knop naar links om de achtergrond zo wit mogelijk te maken.

Let op: als je een tekening in kleur hebt gemaakt moet je bij het aanpassen van de helderheid oppassen dat de kleur niet in te grote mate wordt aangepast of komt te vervallen.

Stap 4: Je tekening bewerken

Heb je nog lijnen die niet zo mooi in je schets staan? Geen probleem! Je kan ze makkelijk verwijderen met de penseel tool die je kan vinden aan de linkerkant van je beeldscherm. De penseel tool kan je ook gebruiken om je lijnen zwarter te maken of gaten in je tekening op te vullen.

Het is handig om de achtergrond van de schets transparant te maken zodat je hem vrijuit kan bewegen en zodat er niet een overbodig stuk wit aan vast zit. Dit doe je zo:

Maak de laag Achtergrond onzichtbaar door op het oog icoon links naast de laag te klikken.  

Kijk vervolgens of er ergens op het wit van het papier nog schaduwen te zien zijn. Zo ja verwijder deze dan met de (witte) penseel tool.

Selecteer de tool toverstaf. Klik vervolgens op het witte papier stuk van de afbeelding. Je ziet aan de lijntjes dat het witte stuk nu geselecteerd is en het stuk binnen de schetslijnen niet. Druk vervolgens op delete en viola, je achtergrond is transparant. In de onderstaande afbeelding kun je zien hoe dat eruit moet zien.

Stap 5: Je tekening opslaan

Sla je photoshop bestand op door naar bestand > opslaan als te gaan en het bestand als photoshop bestand op te slaan op je computer. Dit doe je als je de foto nog wil bewerken (bijvoorbeeld kleuren toevoegen).

Als je tevreden bent met je foto zoals deze is kun je hem opslaan als PNG. Ga naar bestand>exporteren>snel exporteren als PNG en sla de afbeelding op. Als je het in een ander bestandsformaat op wil slaan kan dat ook, selecteer in dat geval in plaats van snel exporteren als PNG de optie exporteren als… en vul het bestandstype in dat je wilt.

Nu weet je hoe je je tekening moet digitaliseren!

.

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. Laura

    Beste Zippora,
    Wat fijn dat je er mee verder kunt zo! Veel tekenplezier!
    Groet, Laura

  2. Anja

    Ik ben heel benieuwd wat de meest geschikte scanner is om fijne waarheidsgetrouwE tekeningen te scannen.

    1. Laura

      Beste Anja, er zijn veel verschillende scanners op de markt. Voor een goede waarheidsgetrouwe scan heb je een scanner nodig met genoeg dpi (dots per inch). Hiermee kun je een scan maken met veel details waardoor het er heel echt uitziet. Op een lage resolutie (met weinig dpi dus) kan je tekening korrelig of wazig worden.
      Ik ben heel erg tevreden over de Epson V600, maar ik zie online dat er meerdere scanners (met verschillende prijsklassen) van Epson goed worden aangeschreven. Kijk bijvoorbeeld eens deze website waarin ze er een paar met elkaar vergelijken: https://www.architecturelab.net/best-scanners-for-artwork/

  3. Rachel Tetteroo

    Is het ook mogelijk dat u het voor mij zou kunnen doen?

    1. Laura

      Beste Rachel,
      Kan je me een mail sturen op laura@lauwpauw.com met een foto van je tekening? Dan kan ik kijken of ik je kan helpen.
      Groet,
      Laura

  4. Hans

    Laura, kan je als je de tekening ingescand hebt ook opslaan voor programma lasercut machine?

    1. Laura van de Wiel

      Beste Hans,

      Voor een lasercut machine worden voornamelijk .ai en .svg bestanden gebruikt. Dit zijn bestanden opgebouwd uit vectoren (lijnen) en oneindig schaalbaar. Programma’s als Adobe Illustrator werkt met vectoren maar Photoshop is op basis van pixels (puntjes). Foto’s op basis van pixels zijn niet schaalbaar en kunnen dus bij vergroten of verkleinen kwaliteit verliezen.

      Ik las dat er wel met photoshop bestanden gewerkt kan worden, mits deze geëxporteerd in het formaat waar de lasercut machine mee kan werken. Photoshop heeft veel verschillende exportmogelijkheden, en welke bestanden geaccepteerd worden kan variëren per machine.

      Overigens is er wel een manier om een pixel afbeelding om te zetten naar vectoren, bewerken in photoshop, daarna openen in illustrator, omzetten naar vectoren en bewerken en dan exporteren als .svg of .ai. Dit vergt wel een stevige basiskennis van beide programma’s.

      Ik hoop dat dit je wat verder heeft geholpen!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.