Potloden

Potloden

Potloden:

 

Potloden hebben verschillende hardheden en zijn te gebruiken voor verschillende teken technieken.

 

Hardheden

Een potlood is vermalen grafiet vermengd met klei en water. Met olie of was wordt het tussen hout geperst. Hoe meer klei er in het mengsel zit hoe harder het potlood is. Als er minder klei is gebruikt wordt het potlood minder hard, en geeft het meer kleur (of grijs) af.

9B is een erg zacht potlood, ook al zet je het lichtjes op papier, het zal snel een donkere lijn achterlaten.

9H is een erg hard potlood en daarmee kun je erg lichte lijnen zetten. Je zult erg hard op je potlood moeten drukken voordat je er een donkere lijn mee kunt zetten.

Als je schetst gebruik je vaker een gemiddeld tot licht potlood, erg lichte potloden worden gebruikt voor meer technisch tekenwerk. De donkere potloden worden gebruikt om tekeningen diepe schaduwen en plasticiteit te geven.

potloden hardheden

 

Keuzes

Als je begint kun je prima uit de voeten met een kleine selectie aan potloden.

Onmisbaar is voor mij een HB, 2H en 2B potlood. Optioneel Een 4B en 4H potlood zijn ook prima voor beginners. Om te beginnen is het niet noodzakelijk om meteen een hele collectie aan te schaffen. Hoe verleidelijk dat ook is. Mijn ervaring met het meteen aanschaffen van  grote hoeveelheden tekenmaterialen is dat je al snel merkt wat je voorkeur heeft en de rest dan werkeloos in de kast blijft liggen.

 

Krijg eerst het gevoel voor het potlood en het tekenen en schaf pas nieuw gereedschap aan op het moment dat je weer toe bent aan een nieuwe uitdaging, zo heb je ook elke keer weer de nieuwigheid van een nieuw speeltje.

 

Foutje?

Gummen komen in verschillende vormen en maten. Witte, blauwe, rode, grijze, stevige, zachte, kneedbare, elektrische. Welke moet je kiezen? Bespaar niet te veel geld op een gum, al zijn er ook goede en betaalbare gummen, het zou zonde zijn als je na een paar uur tekenen je werk verpest door een te goedkope gum.

 

Schuren

De standaardgum die ook achterop je potlood kan zitten is rubber met een klein beetje schuurmiddel. Let op bij deze gummen of ze soepel blijven en niet zwart worden want anders krijg je lelijke strepen op je papier. Ook zijn ze niet zo goed voor je papier, dus je hebt kans dat je papier beschadigd als je de gum veel gebruikt. Het voordeel is wel, dat de gummen effectief zijn en veel soorten potlood (ook kleurpotlood en soms zelfs pen) weg kunnen halen. Maargoed, ze schrapen dan ook een stuk van je papier af.

 

Naast deze standaardgummen, zijn er ook gummen met een combinatie van natuurlijk rubber en plastic en ook vinyl
gummen. De rubber gummen geven veel gumsel af want het potlood dat op het papier zit “plakt” aan het gumsel. Deze gummen zijn lief voor je papier en dus ook mijn favoriet. Deze gummen zijn vaak zacht en hebben als enige nadeel dat ze snel klein worden als je ze veel gebruikt. Als de gum wat zwart wordt door het gummen moet je wel even opletten  dat je het op een kladblaadje eraf “gumt”. Bij een goede gum valt dit overigens best mee. Erg goedkope of oude gummen kunnen wat sneller zwart worden.
 

Lees meer in het tekenwerkboek!

Button werkboek

Ontvang het gratis tekenwerkboek met basisuitleg over potloden,
papier, warming-ups, tekentips en tekenoefeningen!

Ik stuur je geen spam, je kunt je op elk moment uitschrijven. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.