Potloden:
Potloden hebben verschillende hardheden en zijn te gebruiken voor verschillende teken technieken.
Hardheden
Een potlood is vermalen grafiet vermengd met klei en water. Met olie of was wordt het tussen hout geperst. Hoe meer klei er in het mengsel zit hoe harder het potlood is. Als er minder klei is gebruikt wordt het potlood minder hard, en geeft het meer kleur (of grijs) af.
9B is een erg zacht potlood, ook al zet je het lichtjes op papier, het zal snel een donkere lijn achterlaten.
9H is een erg hard potlood en daarmee kun je erg lichte lijnen zetten. Je zult erg hard op je potlood moeten drukken voordat je er een donkere lijn mee kunt zetten.
Als je schetst gebruik je vaker een gemiddeld tot licht potlood, erg lichte potloden worden gebruikt voor meer technisch tekenwerk. De donkere potloden worden gebruikt om tekeningen diepe schaduwen en plasticiteit te geven.
Keuzes
Als je begint kun je prima uit de voeten met een kleine selectie aan potloden.
Onmisbaar is voor mij een HB, 2H en 2B potlood. Optioneel Een 4B en 4H potlood zijn ook prima voor beginners. Om te beginnen is het niet noodzakelijk om meteen een hele collectie aan te schaffen. Hoe verleidelijk dat ook is. Mijn ervaring met het meteen aanschaffen van grote hoeveelheden tekenmaterialen is dat je al snel merkt wat je voorkeur heeft en de rest dan werkeloos in de kast blijft liggen.
Krijg eerst het gevoel voor het potlood en het tekenen en schaf pas nieuw gereedschap aan op het moment dat je weer toe bent aan een nieuwe uitdaging, zo heb je ook elke keer weer de nieuwigheid van een nieuw speeltje.
Foutje?
Gummen komen in verschillende vormen en maten. Witte, blauwe, rode, grijze, stevige, zachte, kneedbare, elektrische. Welke moet je kiezen? Bespaar niet te veel geld op een gum, al zijn er ook goede en betaalbare gummen, het zou zonde zijn als je na een paar uur tekenen je werk verpest door een te goedkope gum.
Schuren
De standaardgum die ook achterop je potlood kan zitten is rubber met een klein beetje schuurmiddel. Let op bij deze gummen of ze soepel blijven en niet zwart worden want anders krijg je lelijke strepen op je papier. Ook zijn ze niet zo goed voor je papier, dus je hebt kans dat je papier beschadigd als je de gum veel gebruikt. Het voordeel is wel, dat de gummen effectief zijn en veel soorten potlood (ook kleurpotlood en soms zelfs pen) weg kunnen halen. Maargoed, ze schrapen dan ook een stuk van je papier af.
Naast deze standaardgummen, zijn er ook gummen met een combinatie van natuurlijk rubber en plastic en ook vinyl
gummen. De rubber gummen geven veel gumsel af want het potlood dat op het papier zit “plakt” aan het gumsel. Deze gummen zijn lief voor je papier en dus ook mijn favoriet. Deze gummen zijn vaak zacht en hebben als enige nadeel dat ze snel klein worden als je ze veel gebruikt. Als de gum wat zwart wordt door het gummen moet je wel even opletten dat je het op een kladblaadje eraf “gumt”. Bij een goede gum valt dit overigens best mee. Erg goedkope of oude gummen kunnen wat sneller zwart worden.
Zeer nuttige informatie, geen overbodige moeilijke uitleg. Mijn complimenten hiervoor.
Beste Flora, bedankt voor je reactie! Fijn om te lezen dat je er iets aan hebt gehad!
top info! dit heeft mij echt geholpen en ik dacht altijd dat er maar 12 potloden waren maar het zijn er 19, wouw. bedankt
Fijn dat je er wat aan hebt gehad! Veel tekenplezier!
Hoeveel potloden heb je minimaal nodig, want ik wil gebouwen tekenen op straat maar dan is het niet handig als ik 6 tot 12 potloden meeneem?
Beste Niek,
Inderdaad met een handvol potloden tekent het zeker niet makkelijk. Je kunt voor jezelf een variatie uitkiezen waar je prettig mee werkt. Met elk potlood kun je harde en zachte druk uitoefenen en daardoor ook nog wat variëren in de toon het potlood. Dus je heb ze niet echt alle 12 nodig, en zeker niet als je op pad bent. Kies voor een lichte, een medium en een donker, dat is meer dan genoeg.
Om buiten te tekenen zou je met één potlood ook al goed uit de voeten kunnen, bijvoorbeeld een 2B potlood, daar kun je lijnen mee zetten als je niet te hard drukt (en niet te veel hoeft te gummen) maar is ook al geschikt om wat schaduwen uit te zetten en is zacht genoeg om een beetje uit te wrijven om schaduwen te verzachten.
Maar als je graag nog wat wil afwisselen kun je ook kiezen voor een H potlood waar je fijne dunne lijnen mee zet (even uitproberen wat het beste voor je werkt). Een H potlood kun je als je niet te hard drukt makkelijk met gum corrigeren dus dat kan voor beginnende tekenaars fijn zijn.
Dan kies je nog een of twee wat donkerdere potloden voor schaduwwerk en donkere details (bijvoorbeeld een lager cijfer B en een met een wat hoger cijfer B).
Overigens kun je ook kiezen om met een lichter potlood de tekening op te zetten, en dan met een houtskool krijtje de donkere plekken uit te werken. Om dat je houtskool op verschillende manieren kunt hanteren, een lijnen tekenen met een scherp randje, plat leggen en over het papier wrijven en het ook met je vingers of een tissue kunt uitwrijven kun je er veel verschillende kanten mee op. Neem wel een flesje fixeer of een busje haarlak mee om je tekening te fixeren zodat je schetsboek niet al te veel vlekt (en misschien een paar vochtige doekjes voor de zwarte vingers)
Ik hoop dat je hier iets aan hebt, ik wens je veel teken- en schetsplezier!
Dank u wel voor de informatie