Je bekijkt nu Tekenen is belangrijk!

Tekenen is belangrijk!

Wat was er eerst, het geschreven woord of de tekening?

Iedereen die eens een grottekening heeft gezien weet hierop het antwoord.

Afbeeldingen maken is iets wat we als mensheid al ontzettend lang doen en – alhoelwel de moderne mens dit vaak probeert te ontkennen – erg belangrijk is voor wie we zijn.

Misschien heb je mijn blog al gelezen over waarom schetsen veel belangrijker kan zijn dan een tekening zelf en nu zeg ik ineens weer dat het tekenen het meest belangrijk is? Tegenstrijdig..? Nee hoor.

Als ik zeg dat tekenen belangrijk is dan bedoel ik dat alles wat met tekenen te maken heeft, dus inclusief het schetsen, belangrijk is voor onze wereld en vooral voor wie wij als mensen zijn.

 

Beloeren

We zijn visuele wezen. We beloeren vanalles en iedereen als we daar de kans voor hebben. Met een grote zonnebril op het terras… maar ook op ons virtuele plein, ook wel bekend als: Facebook, Instragram, Google Streetview, etc. We bekijken andere mensen en de wereld om ons heen. Tegenwoordig komen beelden zelfs op een steeds grotere snelheid op ons af. Kijk maar eens een film van een paar decennia geleden. Dat voelt ontzettend traag!

Om optimaal gebruik te maken van deze ontzettend fijne manier van de wereld beleven, is het erg nuttig om je visuele vermogen goed te ontwikkelen. Er is namelijk een groot verschil tussen gewoon kijken en echt dingen zien!

 

Kunstbeschouwing

In de kunst gebruiken we vaak het woord kunstbeschouwing. Wat ik persoonlijk een mooi woord vind. Je beschouwt, je onderzoekt je kijkt en denkt ook na over wát je nu daadwerkelijk voor je neus hebt. Deze vaardigheid is ontzettend nuttig, niet alleen in de kunst, maar ook bijvoorbeeld als je politieagent, dokter, wetenschapper of accountant bent. Ik weet dat deze beroepen niet meteen als een logische match zullen klinken als ik het eerst over kunst heb. Bij al deze – en ook nog veel andere beroepen – is het ontzettend belangrijk dat je goed begrijpt wat je voor je neus hebt en/of wat er gebeurt of is gebeurd. Het ontwikkelen van je visuele vermogens is daarom belangrijk.

 

Alles begint met een potlood

Goed waarnemen is belangrijk, daarnaast is het vermogen om te tekenen ook in (bijna) alle gevallen het startpunt van iets dat:

  • nieuw is,
  • innovatief is,
  • creatief is,
  • mooi is,
  • verrassend is,
  • je kan raken,
  • je een gevoel kan geven,

En zo kan ik nog wel even doorgaan. En ja, niet alles heeft wat ik nu opnoem heeft een economische waarde (de moderne vertaling van “nuttig”) maar het heeft wel waarde wel voor wie we zijn als mens. De robots hebben nog niet helemaal de wereld overnomen, toch?

 

The Big Draw

Ik heb een mooie video voor je die hier nog even op doorgaat, en nog dieper ingaat op het belang van tekenen.

ps. De video is in het Engels, maar je kunt op bij het tandwieltje de gesproken tekst automatisch laten vertalen naar het Nederlands als je moeite hebt met het goed verstaan van het Engels.

pps. De automatische vertaling is niet altijd helemaal perfect! :)

.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.