Textuur
Het oppervlak van een voorwerp noemen we ook wel textuur. Dat wil zeggen, dat wat je kunt zien en voelen. Om een voorwerp realistisch na te kunnen tekenen zul je de textuur goed moeten bestuderen.
Stofuitdrukking wil zeggen dat je het oppervlak realistisch namaakt. Bijvoorbeeld als je met potlood een zijden stof zo natekent dat je het zachte materiaal van de sjaal bijna kunt voelen, zo realistisch is het nagemaakt. Voordat je op dit punt aankomt moet je wel oefenen. Begin met iets makkelijks.
Structuur, textuur, factuur, wat is wat?
Structuur, dat gaat over hoe het oppervlak is opgebouwd. Dus bijvoorbeeld bij een linnen doek is de structuur de draden en vezels die in elkaar gevlochten zijn.
Bij datzelfde linnen doek is de factuur hoe het oppervlak bewerkt is. Dus bijvoorbeeld met verfklodders, bobbels van dikke lagen verf, misschien zitten er zelfs wel krassen of gaten in.
De structuur en de factuur samen is de textuur, het is de zichtbare en voelbare aard van het oppervlak. Dus wat je kunt zien en voelen. Dit hoef je niet allemaal te onthouden om goed te tekenen maar het is wel een goed idee om altijd te proberen te begrijpen wat voor een oppervlak je object heeft. Dus is het glad? Is het ruw? Zit er een bepaalde structuur onder?
Oké, nu zelf eens oefenen.
Je hebt vast ergens iets van hout in je huis. Neem het voorwerp (of maak een foto, je kunt het laminaat gewoon laten liggen.) Kijk eerst goed naar de nerven van het hout, laminaat voelt glad aan, maar een houten tafel kan ook ruw aanvoelen. Bestudeer je onderwerp goed voordat je begint met tekenen.
Als je een bestaand voorwerp gebruikt zoals een tafel of een stoel dan kies je een kader, je kunt dit met een zoekertje doen, met een potlood een lijntje zetten of een stuk afdekken.

Je kunt trouwens ook de afbeelding onderaan deze blogpost gebruiken, dan hoef je ook geen kader te gebruiken.
Kijk naar de verschillende lichte en donkere tonen van het hout. Voor meer informatie over tonen lees de blogpost over licht en donker. Het geeft niet als het niet perfect is. Om de stofuitdrukking heel precies te kunnen tekenen is oefening nodig, dus als het zo meteen niet in een keer lukt: maak je geen zorgen.
Maak op je teken vel een paar vlakjes van 3 cm bij 3 cm (of download en print mijn stencil) Je gaat eerst met lichte lijnen de vormen van het hout natekenen. Begin met de hoofdlijnen, verlies jezelf niet meteen in de details.
Zoek in je huis naar andere verschillende texturen en patronen. Probeer ze zo precies mogelijk na te maken met je potlood.
Andere manieren?
Frottage is een manier om textuur te krijgen, door over een ander oppervlak te wrijven. Net zoals je vast al eens gedaan hebt met een stukje aluminium folie en een muntje. Je kunt dus ook je papier over een hobbelig oppervlak wrijven om je tekening meer textuur te geven. Probeer ook een textuur uit je huis op deze manier over te nemen op je tekenvel.
Licht
Bij de textuur gaat het om de vormen, tonen, lijnen en kleuren. Als je wat meer geoefend bent in het tekenen is het belangrijk om in de gaten te houden dat licht een belangrijke rol heeft bij het tekenen van de textuur. Hoe het licht op of over het oppervlak valt heeft ook weer effect op de textuur van het oppervlak. Een hobbelig oppervlak heeft meer schaduwen. Als je deze goed natekent wordt je tekening realistischer. De onderstaande afbeelding krijgt door de hoogteverschillen in het oppervlak diepe en mindere diepe schaduwen waardoor het oppervlak extra interessant wordt.