Je bekijkt nu Warming-up in drie stappen!

Warming-up in drie stappen!

doodle warming upJe zou er misschien niet 1-2-3 aan denken, maar ook voor het tekenen is het slim om te beginnen met een warming-up.

Hoe moet je dan beginnen?

Je kunt willekeurig wat krabbelen op een papier en daarna aan je tekening beginnen. Maar ik heb ook nog een paar extra tekentips voor je.

Waarom?

Waarom moet je “warming-uppen”? Je moet natuurlijk niets!
Maar het is wel handig als de spieren in je hand en arm helemaal tot je beschikking staan.

Vergelijk het maar eens met darten. Als je net begint ben je al blij als je het dartbord raakt.
Hoe meer je oefent hoe beter je kunt mikken. Als je langer oefent dan zal je zoveel controle over je spieren hebben dat een “one-hundred-and-eighty” makkelijk haalbaar is.

doodlingMet tekenen is net zo, als je nog niet geoefend hebt én je spieren zijn nog niet wakker zijn dan zet je ineens een andere lijn
op je papier dan dat je wilt. Het kan ook zo zijn dat je hoofd nog ergens anders mee bezig is en je er nog niet helemaal bij bent.

Even je hoofd leegmaken door wat te doodelen en meteen je arm en hand wakker makken voordat je begint aan je tekening, helpt om meer controle te krijgen over wat je op papier zet.
Een opgeruimd hoofd en opgewarmde spieren zorgen voor een beter resultaat!

Warming-up oefening 1:

Zet je potlood op papier en teken herhaaldelijk een 8-figuur.
Beweeg vanuit je schouder en je ellenboog, probeer je pols in het verlengde van je arm te houden.
Blijf dezelfde beweging maken, het is niet erg als je een beetje uitschiet. Dat kan beter nu gebeuren dan bij het maken van je “echte” tekening.

Warming-up oefening 2:

Neem een nieuw tekenvel voor je en begin willekeurig te “doodelen”. Dit kan van alles zijn, denk er niet te veel bij na, begin met krullen, lijnen, abstracte of realistische vormen. Teken wat er in je op komt en sta niet te veel stil bij het resultaat.
Je voornaamste doel is: het papier vullen. Teken net zo lang door totdat je hele papier gevuld is. Dit kun je snel doen, maar ook langzaam. Het is aan jou.

Warming-up oefening 3:

Oké, de laatste en meest moeilijke opdracht: rechte lijnen tekenen uit de hand.
De lijnen hoeven niet meteen kaarsrecht te zijn. Dat zal ook niet in een keer lukken en is eigenlijk niet eens het doel van deze oefening.

Niet?

Nee, het doel is om meer controle te krijgen over je arm. Dit kun je ontwikkelen door te trainen. Eén voordeel: bij tekenen hoef je jezelf daarvoor niet in het zweet te werken maar kun je rustig blijven zitten!

Als het je makkelijk af gaat kun je ook proberen om elke lijn elke keer een klein beetje verder van elkaar te zetten.

Dat waren de drie opdrachten! Je bent nu helemaal klaar om van start te gaan!

Wil je nu verder met het maken van een tekening? Dan heb ik nóg een leuke tip voor je, want in het Tekenwerkboek staan nog meer tekenopdrachten, voorbeelden en tekenideeën.

Ik leg je ook uit hoe het nu precies zit met potloden, gummen en papier, zodat je goed voorbereid bent om mooie tekeningen te gaan maken!

.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.