Je bekijkt nu Zelf een poster inlijsten

Zelf een poster inlijsten

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Kunst
  • Bericht reacties:0 Reacties

Een mooie lijst zorgt ervoor dat jouw nieuwe poster, print of foto nóg mooier uitkomt. Of je nu een gallery wall wil maken of één foto wilt inlijsten, er zijn een paar dingen die je moet weten. Zelf een poster inlijsten is niet erg moeilijk, en met de tips in dit blog lukt het jou ook!

Passe-partout

Om een poster mooi in te lijsten heb je een passe-partout nodig. Een passe-partout is de witte ruimte tussen de poster en jouw lijst. Er zijn twee redenen om hiervoor te kiezen, allereerst om te zorgen dat de poster of print niet aan het glas “plakt”. Het passe-partout zorgt voor een klein beetje afstand tot het glas. Ten tweede zorgt het er voor dat de poster of print mooier uitkomt.

Een print kan met een passe-partout ook beter tot zijn recht komen, met een kleine witte rand licht je het schilderij echt uit en komt het mooi tot zijn recht. Let er bij het shoppen wel op dat je de lijst een slagje groter kiest dan de afmetingen van je poster, zodat je ruimte hebt voor het passe-partout.

Zelf een poster inlijsten met passe-partout

Je kunt met een groot passe-partout ook een klein schilderij in een grotere lijst inlijsten voor extra impact!

Kijk maar hoe mijn vriendin Flavia Bennard dat doet met dit prachtige landschap schilderij. 

Een klein werk kan hierdoor een echte eye catcher worden!

Klik hier om haar prachtige “100 days of art” collectie te bekijken.

passepartout-gekleurd

Voor de waaghalzen

Wist je dat je ook voor een gewaagd passe-partout kan kiezen? 

Een gekleurd of contrasterend passe-partout kan een werk ook net even iets extra’s geven.

Wil je meer lezen over hoe je het beste een gekleurd of getint passepartout kiest? Klik dan hier.

Laten we beginnen

Materialen:

  • Lijst
  • Poster of kunstprint
  • Kant en klaar passe-partout of een passe-partout karton met snijmat, liniaal en mesje. Het beste kies je voor een zuurvrij passe-partout want dan vergeelt het niet.
  • Zuurvrije tape, dit zorgt ervoor dat de print of poster in de loop van de tijd niet beschadigd of vergeelt door de bestanddelen in de tape.
  • Duct-tape of een breed plakband

Klaar om te beginnen

Zelf een poster inlijsten met passe-partout

Leg alles klaar om te beginnen. Werk op een schone stofvrije ondergrond om te voorkomen dat het in de lijst terecht komt. 

Raak het glas niet met je vingers aan de binnenkant aan om vingerafdrukken te voorkomen.

 

Als je zelf het jouw passe-partout gaat snijden, teken je eerst je print af op het midden van de achterzijde en zorg je ervoor dat je dat de opening net iets smaller maakt dan de poster of print.

Voor een mooie schuine rand aan je passe-partout kun je een speciaal passe-partout liniaal kopen, hiermee kun je onder een schuine hoek het passe-partout snijden.

Afplakken

Om een passe-partout langer te kunnen gebruiken plastificeer ik mijn passe-partouts aan de binnenkant met plastic of duct-tape. Als ik dan een poster wil wisselen, kan ik het er zonder beschadigingen vanaf halen.

Leg je poster of print aan de achterkant op het passe-partout met de zuurvrije tape. Deze tape zorgt ervoor dat je poster mooi blijft. Als de tape niet zuurvrij is kan de tape op termijn gele vlekken maken op de poster. 

Plak de print alléén aan de bovenkant van het passe-partout vast met de zuurvrije tape. Zodra je ook aan de onderkant of zijkant gaat plakken kan je problemen krijgen met bobbelen.

Met alleen een bevestiging aan de bovenkant zorgt de zwaartekracht ervoor dat de print mooi blijft hangen.

Zelf een poster inlijsten met passe-partout

Inlijsten

Als je print vast zit aan het passe-partout kun je het voorzichtig in de lijst leggen en afsluiten. Zorg ervoor dat er geen stofjes of vette vingers aan de binnenkant van het glas zitten als je het passe-partout met print erin legt.

Dat was het! Heel veel succes met inlijsten en als ik je ergens mee kan helpen, laat het me weten!

Zoek jij nog naar een mooie print voor aan je muur? 

Kijk dan in de shop of er iets moois voor je bij zit!

Zelf een poster inlijsten met passe-partout

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.